Składniki:
* 1/2 średniej dyni
* duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* kawałek świeżego imbiru (po starciu 1 łyżeczka)
* migdały (płatki)
* serek mascarpone
* 3 łyżki masła
* 1,5 litra bulionu warzywnego
* pieprz i sól
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Następnie kroimy cebulę w kostkę.
2. Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy dynię i podsmażamy około 12 minut.
3. Bulion gotujemy i dodajemy do niego dynię z cebulą. Wszystko miksujemy na gładką masę.
4. Dodajemy starty imbir i gotujemy przez 5 minut. Dosmaczamy według własnego gustu.
Zupę podajemy z migdałami i łyżeczką serka mascarpone.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz