sobota, 2 listopada 2013

Śniadaniowe brioszki



Mam nadzieje, że spodoba Wam się ten przepis, ponieważ ciasto można przygotować już dzień wcześniej, a bułeczki upiec z samego rana. Gwarantuję, że cała rodzina będzie zachwycona ciepłymi bułeczkami na śniadanie. Ciasto możemy upiec na dwa sposoby; upiec bułeczki lub podłużne ciasto.


Składniki (na 11 bułeczek i 2 formy o wymiarach 9x25cm)
* 25 g drożdży
* 3 łyżki ciepłej wody (lub mleka)
* 500 g mąki tortowej
* 60 g cukru
* 1 łyżeczka soli
* 5 jajek (temperatura pokojowa)
* 300 g masła (bardzo miękkie, temperatura pokojowa)

1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka, 3 łyżek mąki i 1 łyżką cukru. Odstawiamy  na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Przesiewamy resztę mąki i dodajemy do niej rozczyn, cukier, sól i 3 jajka. Wszystko mieszamy na małych obrotach. Stopniowe dodajemy kolejne jajka. Wyrabiamy ciasto około 15 minut.
3. Masło dzielimy na małe kostki. Następnie dodajemy powoli kostki do masy. Mieszamy ciasto przez około 20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Odstawiamy ciasto na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Następnie wstawiamy do lodówki na całą noc.
5. Rano wyjmujemy ciasto, na blat posypany mąką. Formujemy z ciasta podłużny wałek o jednakowej grubości. Następnie kroimy na 19 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze w odstępach minimum 5 cm. Zostawiamy 8 kulek, które wykładamy do foremek. Wszystko odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. (bułeczki powinny wyrosnąć)
6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wszystko roztrzepanym jajkiem. Następnie pieczemy przez 20 minut (grzanie górne i dolne)

Bułeczki możemy podawać z konfiturami lub masłem.
Życzę smacznego :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz