Zawsze chciałam upiec makaroniki. We Włoszech znajdują się specjalne, śliczne sklepiki
gdzie sprzedaje się je w różnych kolorach i smakach.
Malutkie ciasteczka pakuje się w urocze pudelka, a ciastka przekłada się kolorową bibułą.
Oto moja pierwsza próba:)
Składniki:
* 100 g cukru pudru
* 150 g mączki migdałowej (zmielone migdały)
* 4 białka
* 150 g cukru + 40 g wody
Krem czekoladowy do przełożenia makaroników
Składniki
* 125 g masła
* 40 g cukru pudru
* 200 g mlecznej czekolady
* 40 ml likieru amaretto
1. Cukier puder i mączkę migdałową przesiewamy. Następnie dodajemy 2 białka i wszystko mieszamy.
2. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę w osobnej misce.
3. W rondelku, z cukru i wody, robimy lukier. Podgrzewamy, aż lukier osiągnie temperaturę 165 stopni. (ja zrobiłam to na oko)
4. Lukier dolewamy do ubitej piany z cukrem, cały czas mieszając. Mieszamy aż do ostygnięcia masy.
5. Do ostygniętej masy dodajemy masę z mączki migdałowej i mieszamy.
6. Masę dzielimy na dwie miseczki. Do każdej z nich dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy.
7. Kolorową masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy, na blasze wyłożoną pergaminem, niewielkie gładkie kółeczka o takim samym rozmiarze.
8. Delikatnie potrząsamy blachą, aby się ułożyły.
9. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 145 stopni.
Należy sprawdzić makaroniki przed wyjęciem, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
Makaroniki powinny być ciągnące w środku i nie mogą być przesuszone.
Krem
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy maślanej.
3. Następnie dodajemy Amaretto i mieszamy.
4. Wstawiamy krem do lodówki na 30 minut aby delikatnie zgęstniał.
5. Następnie przekładamy krem do rękawa. Nakładamy kroplę kremu na jedno z ciasteczek i przygniatamy drugim.
Życzę Wszystkim miłej zabawy :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz