czwartek, 21 listopada 2013

Wyśmienita zupa dyniowa z białym winem i gruszką

 

Składniki:

* 1 kg dyni
* 5 gruszek
* 3 łyżki masła
* 1 kieliszek białego wytrawnego wina
* 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
* 150 ml śmietanki 18%
* sól morska, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)

1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
2. Następnie kroimy cebulę w kostkę.
3. Gruszki obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych. Następnie kroimy w kostkę.
4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę smażąc do zeszklenia.
5. Następnie dodajemy gruszki smażymy 3-5 min. Dodajemy dynię i smażymy przez 5 minut.
6. Wszystko miksujemy,dodajemy bulin, wino i zagotowujemy.
7. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotujemy przez 5 min. Na samym końcu dodajemy śmietankę.

Zupę podajemy z grillowaną gruszką, migdałami lub włoskimi paluszkami Grissini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz