Przygotowałam przepis na szybki lunch. Można go spokojnie przygotować sobie rano i zabrać w pudełku do pracy lub do szkoły.
* 1/4 cebuli
* 1/3 żółtej papryki
* 1/3 czerwonej papryki
* 1/3 zielonej papryki
* 1/2 cukinii
* sól, pieprz
* opcjonalnie czosnek
* 1 jajko
* ocet
* zioła prowansalskie
1. Warzywa kroimy na małe kawałki.
2. Podsmażamy cebule na patelni z masłem. Następnie dodajemy resztę warzyw i smażymy przez około 10 minut, aż będą delikatnie twarde. Dodajemy sól, pieprz i czosnek. Po usmażeniu odstawiamy na bok, przykrywając przykrywką. Posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
3. Jajko delikatnie rozbijamy do miseczki.
4. Gotujemy wodę w wysokim garnku. Następnie dodajemy łyżkę octu i przełączamy na średni gaz.
5. Delikatnie wlewamy jajko do wody. Gotujemy (ma średnim gazie) przez minimum 4 minuty. Po 2 minutach delikatnie sprawdzamy (silikonową łopatką) czy jajko nie przywarło do dna. Jajko powinno mieć delikatnie płynne żółtko.
6. Wyjmujemy jajko cedzakową łyżką. Następnie przekładamy ugotowane jajko do miski z zimną wodą. (najlepiej dodać do wody kostki lodu)
7. Warzywa przekładamy do miski lub na talerz, a na wierzch układamy jajko. Posypujemy solą i pieprzem.
Możemy dodać rozmarynu lub tymianku.
Danie możemy podać z chrupiącym pieczywem posmarowanym oliwą z oliwek.
Dla polepszenia smaku możemy zamarynować warzywa z czosnkiem i ziołami dzień wcześniej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz