piątek, 15 listopada 2013

Zbożowe muffiny


Polecam pyszne muffiny zbożowe bardzo dobrze sprawdzają się  na szybkie śniadanie.

Składniki:

* 80 g orzechów laskowych
* 50 g pestek słonecznika
* 65 g płatków owsianych
* 50 g suszonej żurawiny
* 250 g mąki pszennej
* 120 g masła
* 250 g naturalnego jogurtu
* 2 jajka
* 1 duża marchew
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* sól

1. Posiekane orzechy, pestki słonecznika, płatki owsiane, suszoną żurawinę  mieszamy
z mąką, cukrem, cynamonem i solą.
2. Masło roztapiamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt cały czas mieszając. Następnie dodajemy jajka.
3. Dodajemy do reszty masy.
4. Na tarce ucieramy marchew, dodajemy do masy i mieszamy.
5. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości, posypujemy płatkami owsianymi i pestkami słonecznika.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy babeczki przez 20 min.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz