Żurawina uznawana jest za owoc prozdrowotny. Zawiera bardzo dużo witaminy C, a także witaminy B1 i B2. Bogata jest w sole mineralne, wapń, fosfor, miedź, jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. Polecana jest w leczeniu anginy, chorób nerek lub chorób układu moczowego.
Żurawina dodawana jest do pieczonych mięs,serów i deserów. Można ją przygotować na różne sposoby.
A oto mój przepis na żurawinę z jabłkiem :)
Składniki:
* 1 kg żurawiny leśnej
* 12 łyżek cukru
* 2 jabłka (Szara Reneta)
* 10 słoiczków (200g)
1. Żurawinę myjemy i oczyszczamy.
2. Przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach drewnianą łyżką rozgniatamy pojedyncze owoce. (rozgniatamy je aby nie "strzelały" gorącym sokiem)
3. Dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy jabłka pokrojone w kostkę.
4. Czyste słoiki i pokrywki smarujemy spirytusem. Nalewamy do nich gorącą konfiturę i szybko zamykamy. Stawiamy do góry dnem i czekamy do ostudzenia.
Tak wykonane przetwory możemy przechowywać w spiżarni lub w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz