sobota, 19 października 2013

Łosoś pieczony z ziołami


Łosoś jest rybą niskokaloryczną, zawierającą dużo kwasu tłuszczowego omega 3. Mięso łososia bogate jest w pełnowartościowe białka i minerały takie jak: fosfor, magnez i selen, oraz witaminę
B12 i B6. A więc jedzmy łososia :)
 

Składniki (na 3 porcje):
* 3 porcje łososia
* 4 ząbki czosnku
* świeży rozmaryn, pietruszka i majeranek
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki oliwy
* sól i pieprz

1. Łososia myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
2. Zioła, sól i pieprz rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy wyciśnięty czosnek i oliwę.
3. Łososia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na godzinę (można to zrobić nawet kilka godzin wcześniej).
4. Rybę zawijamy w folię. Do środka dodajemy troszeczkę masła.
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz