Babeczki cytrynowe z czekoladą
Składniki:
* 150 g cukru
* 4 jajka
* 200 g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g mąki
* sok z dwóch cytryn
* 5 kostek ciemnej czekolady
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie górne i dolne)
2. Mieszamy jajka, cukier oraz masło.
3. Proszek do pieczenia dodajemy do mąki, a następnie dodajemy do masy maślanej.
4. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Napełniamy foremki masą (1/3 wysokości) i dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Następnie wypełniamy foremki masą do 2/3 wysokości.
6. Pieczemy przez 20 minut.
7. Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostygnięcia.
Babeczki dekorujemy kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Do kremu możemy dodać spożywcze barwniki. Dekorujemy według własnego uznania np. żelkami, lukrem plastycznym lub wiórkami czekoladowymi.
Życzę miłej zabawy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz