Składniki:
* 4 piersi z kaczki
* 4 ząbki czosnku
* 3 gałązki świeżego rozmarynu (może być suszony)
* 3 gałązki świeżego majeranku (może być suszony)
* sól
1. Skórę nacinamy ostrym nożem "w kratkę".
2. Rozgniatamy zioła, z czosnkiem i solą. Nacieramy nimi piersi z kaczki.
3. Wkładamy do lodówki na dwie godziny.
4. Następnie na rozgrzaną patelnie kładziemy piersi z kaczki. (piersi muszą być ułożone skórą do dołu)
5. Smażymy po 7 minut z każdej strony. Sos zostawiamy na patelni.
6. Po usmażeniu przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. (każdy piekarnik piecze inaczej więc należy sprawdzić kaczkę przed podaniem)
7. Do sosu na patelni dodajemy 3 łyżki żurawiny i redukujemy sos. Następnie polewamy nim kaczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz