Sezon na gruszki czas zacząć!
To dobry moment żeby zrobić gruszki w occie. Gruszki muszą być twarde i zielone. Idealnie pasują do mięs i wędlin.
* 0,5 litra octu
* 1 litr wody
* 0,5 kg cukru
* 20 goździków
* 3 kg zielonych gruszek
1. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda.
2. Do garnka wlewamy ocet i wodę, zagotowujemy. Dodajemy cukier i wrzucamy gruszki oraz goździki. Gotujemy aż gruszki będą miękkie. Co jakiś czas delikatnie mieszamy.
3. Gruszki wykładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą i wyjmujemy goździki, które mogą zmienić kolor gruszek na ciemno brązowy.
4. Zakręcamy słoiki i gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz