sobota, 12 października 2013

Bajgle

Bajgle to popularne na całym świecie drożdżowe pieczywo. Można je przygotować na wiele sposobów, np. z makiem lub sezamem. Bajgle są bardzo mięciutkie w środku dlatego są idealne na śniadania i przekąski.


Składniki na 10 sztuk:
* 500 g mąki pszennej chlebowej
* 2 łyżki cukru
* 3 łyżeczki soli
* 20 g świeżych drożdży
* 300 ml wody
* ziarna do posypania
* 1 żółtko do glazury
* 100 ml mleka

1. Do miski wsypujemy drożdże, dwie łyżki cukru i łyżka mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut.
2. Po wyrośnięciu drożdży, dosypujemy resztę mąki i sól. Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie odstawiamy na 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość dwukrotnie)
3. Następnie wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką deskę i dzielimy na 10 równych części. Formujemy w kulkę i zmoczonym palcem robimy dziurkę (3-4 cm). Odkładamy na kolejne 30 minut.


4. W dużym garnku zagrzewamy 2 litry wody. Powoli gotujemy bajgle przez 1-2 minuty z każdej strony (gotujemy 1 lub 2 bajgle za jednym razem). Następnie odkładamy je do osuszenia na folie aluminiową.


 
5. Następnie układamy bajgle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami.
6. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15- 20 minut, aż będą lekko złote.

 
Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz