sobota, 28 września 2013

Sernik lawendowy z cytryną




Składniki:
* 1 kg sera trzy razy mielonego
* 250 g cukru
* 5 jaj
* 1 łyżka skórki z cytryny
* 1 budyń śmietankowy
* 2-3 krople ekstraktu cytrynowego
* 2 łyżki suchej lawendy

Wierzch ciasta:
* 100 ml 30% śmietany
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżeczka lawendy

1. Jajka ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy ser i dalej mieszamy.
2. Dodajemy skórkę z cytryny i budyń w proszku.
3. Dodajemy lawendę i wszystko wylewamy na tortownice wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.
4. Pieczemy 60-70 minut w 170 stopniach.
5. Rozrabiamy masę - śmietanę z cukrem i cytryną.
6. Po 50 minutach otwieramy piekarnik i wlewamy na wierzch masę śmietanową. Dalej pieczemy.




Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz