SKŁADNIKI:
*200g biszkoptów Savoiardi (można kupić w Lidlu)
*400g świeżych truskawek
*3 łyżki roztopionego masła
*3 łyżeczki cytryny
*1/3szklanki drobnego cukru
*3 łyżeczki żelatyny w proszku
* 200ml śmietany kremowki 36%(schlodzona)
*Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
*Na dno tortownicy wyłożyć rozdrobnione biszkopty wymieszane z roztopionym
masłem ,ugnieść łyżką.
*Formę wyłożyć biszkoptami , jeden przy drugim przycinając na końcach tak jak na zdjęciu.
* Truskawki zmiksować .
*W garnuszku podgrzać truskawki,cukier i sok z cytryny.
* Zagotować do rozpuszczenia cukru.
*Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody,wymieszać dokładnie aby nie było grudek.
* Następnie dodać do pulpy z truskawek .
* Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
* Śmietankę ubić na sztywno.
* Powoli małymi partiami dodawać do dobrze ostudzonego puree.
* Bardzo delikatnie mieszamy.
*Gotowy mus przelewamy do foremki.
*Wstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia.
Krem z truskawkami
*300g serka mascarpone( z lodowki)
*200ml śmietany kremówki 36% ( z lodówki)
*4-5 łyżek cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
* 200g truskawek
* Serek mascarpone,śmietanę ubić na sztywno dodając powoli cukier.
* Następnie dodajemy pulpę z truskawek oraz wystudzoną żelatynę.
*Ubijamy do połączenia składników.
*Krem wykładamy do naszej tortownicy na ostudzoną masę.
*Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia kremu.
*Przed wyjęciem z tortownicy sprawdzić czy deser dobrze zastygł to bardzo ważne
inaczej rozleje się przy krojeniu.
*Bardzo ostrożnie zdejmujemy obręcz od tortownicy .
* Deser ustawiamy na paterze ,wierzch dekorujemy świeżymi owocami i
listkami mięty.
*Możemy do ozdoby przewiązać wstążką.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz