niedziela, 22 czerwca 2014

CHARLOTTE TRUSKAWKOWA

 PRZEDSTAWIAM CHARLOTTE TRUSKAWKOWĄ 

SKŁADNIKI:

*200g biszkoptów Savoiardi (można kupić w Lidlu)
*400g świeżych truskawek
*3 łyżki roztopionego masła
*3 łyżeczki cytryny
*1/3szklanki drobnego cukru
*3 łyżeczki żelatyny w proszku
* 200ml śmietany kremowki 36%(schlodzona)

 *Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 *Na dno tortownicy wyłożyć rozdrobnione biszkopty wymieszane z roztopionym
   masłem ,ugnieść łyżką.
*Formę wyłożyć biszkoptami , jeden przy drugim przycinając na końcach tak jak na zdjęciu.


                                       

                                              
       * Truskawki zmiksować .
       *W garnuszku podgrzać truskawki,cukier i sok z cytryny.
      * Zagotować do rozpuszczenia cukru.
     *Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody,wymieszać dokładnie aby nie było grudek.
     * Następnie dodać do pulpy z truskawek .
     * Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    * Śmietankę ubić na sztywno.
    * Powoli małymi partiami dodawać do dobrze ostudzonego puree.
   * Bardzo delikatnie mieszamy.
    *Gotowy mus przelewamy do foremki.
     *Wstawiamy do lodówki  na parę godzin do całkowitego stężenia.

   Krem z truskawkami 

*300g serka mascarpone( z lodowki)
*200ml śmietany kremówki 36% ( z lodówki)    
*4-5 łyżek cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny
* 200g truskawek

*   Serek mascarpone,śmietanę  ubić na sztywno dodając powoli cukier.
* Następnie dodajemy pulpę z truskawek oraz wystudzoną żelatynę.
*Ubijamy do połączenia składników.
*Krem wykładamy do naszej tortownicy na ostudzoną masę.
*Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia kremu.
*Przed wyjęciem z tortownicy sprawdzić czy deser dobrze zastygł to bardzo ważne
  inaczej rozleje się przy krojeniu.
*Bardzo ostrożnie zdejmujemy obręcz od tortownicy .
* Deser ustawiamy na paterze ,wierzch dekorujemy świeżymi owocami  i
  listkami mięty.
*Możemy do ozdoby przewiązać wstążką.            

ŻYCZĘ SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz