sobota, 1 lutego 2014

Trufle czekoladowe


Przygotowanie trufli może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Polecam przepis na twórcze sobotnie popołudnie.


Składniki:
* 250 g pokruszonych ciasteczek (ja wykorzystałam blaty biszkoptowe, które zostały po pieczeniu
            tortu)
* 250 g serka mascarpone
* 100 g roztopionej ciemnej czekolady
* pokrojone migdały  lub orzechy


Do obtoczenia trufli:
* 200 g ciemnej czekolady lub białej
* 1 łyżka oleju


dodatki do ozdoby (ja zrobiłam sama z masy cukrowej, ale można je kupić w marketach na dziale
z dodatkami cukierniczymi)

1. Ciastka kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone oraz 100 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej.
2. Zagniatamy ciasto (powinno być lepkie) i przekładamy do lodówki na 20 min.
3. W między czasie rozpuszczamy 200 g czekolady w kąpieli wodnej i szykujemy tacę wyłożoną
pergaminem. Do czekolady dodajemy olej.



4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego.
5. Każdą z kulek moczymy w rozpuszczonej czekoladzie z olejem. Aby oddzielić nadmiar czekolady należy delikatnie stukać o brzeg naczynia.


6. Trufle układamy na pergaminie, ozdabiamy według uznania i wkładamy do lodówki.
7. Po godzinie przekładamy do ozdobnych papilotek.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz