sobota, 7 grudnia 2013

Pierogi wigilijne



Składniki  na ciasto:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżeczki soli
* około 2 szklanek gorącej wody

Składniki na farsz:
* 1 litrowy słoik suszonych grzybów
* 1 kg kiszonej kapusty
* 1 marchew
* 1 korzeń pietruszki
* 3 łyżki oliwy
* 3 cebule
* sól i pieprz


Grzyby wieczorem płuczemy, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc.
Następnego dnia grzyby gotujemy z obranymi warzywami, aż grzyby będą miękkie.
Odcedzamy i studzimy.
W osobnym garnku gotujemy kapustę również do miękkości (pamiętajmy aby spróbować kapustę
w trakcie kupna. Gdy kapusta będzie gorzka zepsuje nam smak pierogów)
Po ugotowaniu i ostudzeniu kapusty kroimy ją bardzo drobno i to samo robimy z grzybami.
Ugotowane warzywa odkładamy (u nas zjadł je Coco i bardzo mu smakowały)
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę,  musi się zeszklić.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy i smażymy około 10 min.
Dosmaczany według  naszego gustu. Farsz już jest gotowy.

Teraz czekamy, aż rodzina się obudzi ponieważ trzeba pamiętać, że lepienie pierogów i uszek wigilijnych to praca zespołowa. Jest to super zabawa, która może przerodzić się naszą coroczną tradycję.

Teraz przygotujemy ciasto. Ja wyrabiam je w swoim mikserze ale oczywiście można ugniatać je ręcznie.
Mąkę przesiewamy. Robimy wgłębienie, dodajemy sól i olej, a następnie dodajemy partiami gorącą wodę.
Ciasto wyrabiamy przez 15 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
Po wyrobieniu  przykrywam ściereczką, aby nam nie wyschło.
Na blat lub stolnicę posypujemy trochę mąki i  wałkujemy kawałek naszego ciasta.
W między czasie nasi pomocnicy szykują szklankę, aby wycinać kółka.
Nakładanie  farszu i zlepianie pierogów pokazałam na zdjęciach.

Pierogi i uszka układamy na tacach oprószonych mąką.
W  trakcie lepienia przygotujmy sobie miejsce w zamrażarce .
Układamy pierogi na tackach tak aby się nie stykały i tak mrozimy około 1 godziny.
Po tym czasie przekładamy do woreczków i pozostawiamy w zamrażarce.
Pierogi wyjmujemy w dniu wigilijnym gotujemy we wrzącej wodzie,aż wypłyną.
W naszym domu uszka dodajemy do barszczu, a pierogi są po ugotowaniu odsmażane na
patelni.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM ŚWIETNEJ ZABAWY W GRONIE RODZINY I SMACZNEGO:)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz