wtorek, 10 lutego 2015

Francuska zupa cebulowa - idealna na zimne wieczory


 Składniki:

* 8 szklanek pokrojonej w cienkie plastry cebuli
* 1/2 kostki masła
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki mąki
* 2 1/2 l  bulionu wołowego lub warzywnego
* 1 szkl  białego wytrawnego wina
* 1/4 szkl koniaku lub brandy
* ser Gruyere, grzanki z bagietki








1. Cebulę zesmażamy w dużym garnku na maśle z dodatkiem oleju. Smażymy powoli 20 min, następnie dodajemy sól i cukier. Smażymy kolejne 20 minut, często mieszając.
2. Posypujemy cebulę dwoma łyżkami mąki, następnie energicznie mieszamy 2 min.




3. Garnek zdejmujemy z ognia, wlewamy 2 szklanki gorącego bulionu oraz 1/4 szklanki koniaku.
4. Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników; następnie dolewamy pozostałą
część bulionu i szklankę białego wytrawnego wina.
5. Gotujemy na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywką przez 1 godzinę.
6. Na koniec doprawiamy zupę pieprzem według swojego smaku. 



Zupę francuską możemy podać z grzankami, ułożonymi w kokilce, posypanymi serem
Gruyere. Całość zapiekamy kilka minut w piekarniku.
Wszystko według Waszej inwencji twórczej.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz